Fly House

fly house

sint-martens-latem 2014

De opdrachtgevers hadden zelf een heel duidelijke visie over hoe zij wilden gaan wonen in hun toekomstige huis. Zij droomden van een compact volume, met bij voorkeur een rechthoekig grondplan. Verder stond een centrale open haard, waarrond het gezinsleven zich afspeelt, op hun verlanglijstje. Met dit verhaal ging JUMA aan de slag. Vooral het idee om het haardvuur in het midden van de woning te positioneren werd door JUMA architects sterk geapprecieerd. Niet in het minst omdat dit principe in het verleden vaak door JUMA's grote voorbeeld én bron van inspiratie, architect Frank Lloyd Wright, werd toegepast.

Na een intens ontwerpproces resulteerde dit in een zonering waarbij de zithoek, de eetplaats en de open keuken zich gaan ontplooien rondom het gezellige vuur. Al deze ruimtes bevinden zich netjes binnen het vooropgestelde rechthoekige grondplan en dit uiteraard zonder saai te worden. 

 

De aaneenschakeling van de verschillende functies gaat gepaard met hoogteverschillen om die belangrijke beleving boeiend te houden. Zo bevindt de leefruimte zich in een zitput om een knus gevoel op te wekken, terwijl de ontbijthoek via een vide in verbinding staat met de overloop op de verdieping. De inkom, de wc, de vestiaire en de trap werden noordelijk georiënteerd en bevinden zich ter hoogte van de voorgevel die eerder gesloten is opgevat.

Eén grote omkaderde raampartij vormt op het gesloten karakter van de voorgevel een uitzondering en laat toe dat de ontbijthoek baadt in het ochtendlicht. Bovendien accentueert de uitgesproken raamkader de aanwezigheid van de vide. De leefruimtes en de slaapkamers zijn dan weer zuidwest gericht om zoveel mogelijk te kunnen genieten van licht en zicht. De achtergevel weerspiegelt deze filosofie en is daartoe maximaal opengewerkt.

Foto's © Annick Vernimmen

Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House
Fly House