Living On Top

living on top

sint-martens-latem 2012

Het concept van de woning is tot stand gekomen door alle pluspunten én beperkingen van het terrein in acht te nemen van bij de eerste ontwerp-schetsen.Tijdens die zoektocht vormden de oriëntatie en de nood aan privacy de bepalende factoren voor het vinden van de meest aangewezen inplanting van het gebouw.

Dit zoeken resulteerde in twee balkvormige volumes, die beschikken over een gelijke breedte maar verschillen qua lengte en hoogte. Beide volumes zijn verschoven ten opzichte van elkaar om zo de tuin op te delen in verschillende zones. Deze genieten ofwel van de ochtendzon in het oosten of baden in het avondlicht komende van het westen. Ook de zichten vanuit de verschillende ruimtes worden hierdoor heel divers zodat de beleving van de woning steeds boeiend blijft. De verbinding tussen beide blokken geschiedt door middel van een beglaasde gang die langs beide zijden begrensd wordt door een ondiepe waterpartij. De lange, uitgestrekte vijver accentueert de vormgeving en bovendien zorgt de reflectie in het water voor een vergrotend effect.

Het volume dat over twee bouwlagen beschikt, bevindt zich vooraan en verleent door zijn hoogte de nodige privacy aan het lage gedeelte.

 

In dit laatste volume zijn dan ook de functies met een meer privaat karakter ondergebracht zoals de slaapkamers, de badkamer en een ontspanningsruimte. In het hoge volume bevinden zich op het gelijkvloers de inkom met vide, de vestiaire, de berging en de garage. 

De verdieping is ingedeeld in een zithoek, een eetplaats en een keuken (met goederenlift). Het was immers de uitdrukkelijke wens van de klant om de leefruimtes op het eerste niveau te voorzien. Dit laat toe om meer licht binnen te trekken en om als het ware tussen de boomkruinen en het groen te leven. Er is dus niet echt sprake van een klassiek bouwprogramma.

Verder is de voorgevel heel gesloten opgevat terwijl de achtergevel ter hoogte van de leefruimtes volledig werd opengewerkt. Omwille van de zuid-oriëntatie zorgen verticale lamellen voor de noodzakelijke zonnewering.
In de betonnen gevelbekleding zijn duidelijk de houtnerven van de bekisting waar te nemen wat bijdraagt tot de robuuste uitstraling van het geheel. De terrassen en de vloerbekleding wordt grotendeels in hout voorzien om warmte te geven als tegengewicht voor het gebruikte beton.

Living On Top
Living On Top
Living On Top
Living On Top
Living On Top
Living On Top
Living On Top