Project B

project b

gent 2014

Voor de grondige verbouwing van een oude hoeve ging JUMA architects op zoek naar de perfecte balans tussen oud en nieuw.

Hoewel de woning in eerste instantie een gezellige uitstraling had, was er in de oude situatie een totaal gebrek aan ruimtelijkheid, licht en zicht.
In de achtergevel werd daarom een immense raamopening ontworpen die uitzicht geeft op de prachtige tuin en tegelijk veel natuurlijk licht binnentrekt. Het nieuwe schrijnwerk onderscheidt zich duidelijk van de bestaande raamopeningen door de toepassing van een zwarte, strakke kader zodat er geen verwarring kan ontstaan over welke zaken authentiek zijn en welke niet.

Verder werd de bestaande mezzanine en de toegang tot de kleine wijnkelder gesloopt om een ruime open keuken te kunnen creëren waarbij het keukeneiland een echte eyecatcher vormt doordat die is uitgevoerd in natuursteen. Het traditionele fornuis past dan weer perfect bij de hoevestijl en heeft bijgedragen aan de keuze om het werkblad in het onderhoudsvriendelijke inox uit te voeren. Boven het fornuis hangt een legplank die ook is uitgevoerd in natuursteen en die voorzien is van een indirecte lichtlijn. De kastfronten in eikfineer geven de keuken een warme uitstraling.

Waar zich vroeger de keuken bevond werd plaats gemaakt voor een bureautje, dat tevens ook dienst doet als tweede inkom waarlangs de familie dagelijks binnen en buiten komt. De oude keuken herbergt ook nog een koele berging.

 

Naast de eetplaats bevindt zich de volledig vernieuwde trap naar boven. Ervoor werd een bijzondere bergkast ontworpen die per 3 treden mee verspringt met de trap. Ook hier was de wil om de ruimte zo open mogelijk te houden de basis voor het idee achter deze trap/kast. Verder was er ook nog een praktische reden. De openheid van de trap geeft de mogelijkheid om grotere meubelstukken op een makkelijke manier naar boven te verhuizen.

Naast de zithoek werd een grote wandkast bedacht, waarin boeken en persoonlijke items kunnen geëtaleerd worden. Deze snuisterijen maken van het huis een echte thuis.
De waardevolle elementen, zoals het imposante haardvuur, werden behouden. De oude zware balken werden gezandstraald om ze nog beter tot hun recht te laten komen terwijl de rest van het houten plafond in het wit werd geschilderd als tegenhanger voor de nieuwe donkere vloer in polybeton (met vloerverwarming). De grote charme die uitgaat van de haard komt nu veel meer op de voorgrond omdat de rest van de woning, door de doelgerichte uitlijningen en de subtiele kleur- en materiaalkeuzes, veel rustiger oogt.

Gezien de vele houten balken aan het plafond was de keuze voor de lichtarmaturen niet evident. Boven het keukeneiland werd gekozen voor een fijne pendel die het aanrecht goed kan uitlichten. Wat betreft de lamp voor boven de eettafel had de klant een specifieke eis. Er was nood aan veel flexibiliteit naargelang het aantal gasten en de tafelopstelling. JUMA architects koos voor een combinatie van 3 lampen die desgewenst samen één mooi geheel vormen of uit elkaar kunnen gehangen worden wanneer er een feestje is. Qua algemene verlichting is er gekozen voor richtbare fijne witte spots.


Pictures © Annick Vernimmen

Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B
Project B