Project BK

project bk

afsnee 2017

Voor de interne verbouwing van een hoeve in het landelijke Afsnee zocht JUMA naar een evenwichtige balans tussen de authentieke elementen van de woning en een nieuw ontworpen hedendaags interieur.

In de oude situatie werden de grote open ruimtes laatst gebruikt als kantoren die JUMA heeft omgevormd naar een logische aaneenschakeling van warme ingerichte woonkamers.  Zo is de oorspronkelijke inkom verplaatst en komt men nu de hoeve binnen ter hoogte van de centrale trap die gelijkvloers en verdieping met elkaar verbindt. Om de ruimtelijkheid van de kamer te behouden zijn zwart gebeitste verticale houten latten achter een natuurstenen ladeblok ontworpen voor een opdeling van de ruimte tussen inkom en bureau. De verhoogde donkere polybetonvloer die doorloopt naar het bureau versterkt deze scheiding.

Enkel in deze ruimte waren de balken van het plafond in naturelle staat behouden. Samen met het eikfineer van de kastenfronten van de vestiaire en bureaukast zorgen deze voor een warm welkom.

Op de polybetonvloer vertrekken drie natuurstenen tredes naar een tussenplatform dat leidt naar het gastentoilet of de houten trap richting slaapvertrekken. In het gastentoilet is een bestaande blauwe hardsteen wastafel behouden en geplaatst op een zwart gebeistste kolom.

De tweede trap achteraan in het pand is gesloopt om de keuken te optimaliseren.  Dit is ook de enige ruimte op het gelijkvloers die zicht heeft op de groene zuidgerichte tuin. 

 

 

Door het bedenken van een L-vormige zitbank in de hoek van de kamer wordt een ontbijthoek gecreeerd die baadt in het zonlicht en waar het dan ook heerlijk vertoeven is. De witte gordijnen over de volledige breedte van de raampartij filteren het zonlicht op zonnige dagen.  Door het vergroten van de ruimte bestond ook de mogelijkheid om een keuken te ontwerpen met een  eiland. Aan de achterzijde van het eiland valt het oog op een nis waar (kook)boeken kunnen geetaleerd worden. De kastenwand van de keuken kenmerkt zich door twee contrasterende kleurtinten in de kastenfronten onderaan en bovenaan.

In de aangrenzende eetplaats komt de bovenste donkere kleurtint van de keukenwand terug in de lage dressoirkasten en de onderste lichte tint terug in de wandplanken. Dit omgekeerd effect zorgt voor een speels karakter. De Schottlander lamp met zijn lange arm boven de eettafel is daarnaast de eye catcher van deze kamer.

De verdieping herbergt de slaapvertrekken en twee badkamers.  Door de combinatie van de witte keitjesvloer met zachte materialen in een overdaad aan licht straalt de kinderbadkamer een echt welnessgevoel uit. De kleinere badkamer van de ouders in lichtgrijze mortex zorgt dan weer voor een meer private sfeer.

De bewoners kunnen volledig tot rust komen in hun woning gekenmerkt door het sobere kleurenpalet, de warme houtaccenten en af en toe zwarte details in de verlichtingsarmaturen en kranen.

De decoratie werd door JUMA architects grotendeels geselecteerd bij Par Terre uit Sint-Martens-Latem.


Foto's © Annick Vernimmen

Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK
Project BK