Villa T

villa t

spanje 2015

Er werd door Belgische klanten aan JUMA architects gevraagd om een buitenverblijf te ontwerpen in Spanje. Het terrein wordt getypeerd door een dichte begroeiing van pijnbomen en een helling met uitzicht op de Middellandse Zee.

Omdat het een voorrecht is om in deze unieke context te bouwen, is het voor JUMA vanzelfsprekend om zoveel mogelijk bomen te behouden zodat er kan geprofiteerd worden van de natuurlijke schaduw die ze afwerpen.

Naast de oprit is een trap ontworpen die onmiddellijk afdaalt naar de inkom. JUMA wil hiermee anticiperen op de helling van het terrein zodat het eerste verdiep op gelijke hoogte met de straatkant komt te staan. Op deze eerste verdieping situeren zich de slaapkamers, die allemaal beschikken over grote raampartijen. Om oververhitting te vermijden, worden deze ramen voorzien van een zonnewering die bestaat uit fijne, verticale houten lamellen.

Het grondplan ontvouwt zich in een L-vorm, die volledig gericht is naar de kant met het meest spectaculaire uitzicht. Het hoofdvolume van de L-vorm bevat de keuken terwijl zich in het andere volume de zithoek bevindt. Beide ruimtes omarmen op die manier de terrassen en waarborgen de privacy ten opzichte van de buren.
De terrassen volgen de natuurlijke glooiing van het terrein en vormen speelse vlakken die uiteindelijk uitgeven op de groenblauwe infinity-pool.

In de architectuur domineert een horizontaal lijnenspel, dat ontstaat door verschillende luifels die elkaar overlappen. Op sommige plaatsen zijn de luifels voorzien van perforaties zodat er een interessante variatie in lichtinval ontstaat.
Qua materialen kiest JUMA voor een combinatie van witte, gladde bepleistering met een ruwe natuursteen uit de omgeving.

Technische uitwerking in samenwerking met Nam Arquitectura.

Foto's © Verne

Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T
Villa T