project df

waasmunster 2021

Twee artsen die graag in het mooie bosrijke deel van Waasmunster wensten te wonen contacteerden JUMA architects na hun aankoop van een woning met bouwjaar 1987. Op hun wishlist voor de transformatie stonden onder andere meer slaapkamers, de mogelijkheid tot het stallen van 5 auto’s en een buitenzwembad. Maar bovenal wou men een hedendaagse architectuur bekomen en wenste men afstand te nemen van de bestaande gedateerde stijl.

 

Het ontwerp betreft een uitbreiding van het bestaande volume naar voor toe zodat er op het gelijkvloers een grotere garage voor 3 wagens kan gemaakt worden en zodat er op de verdieping plaats vrijkomt voor een volwaardige ‘master bedroom’ met een eigen dressing en badkamer. Naast de uitbreiding wordt ook nog een nieuw bijgebouw voorzien waarin de overige 2 auto’s kunnen geplaatst worden.

 

Het bijgebouw is zo opgevat dat het naadloos aansluit met de nieuwe architectuur van de bestaande woning door de belijning en de materialen door te trekken. Daarnaast is het bijgebouw zodaning gepositioneerd dat men zich begeleid voelt naar de inkomdeur die niet onmiddellijk zichtbaar is.

Het zwembad achteraan werd op een sokkel geplaatst om optimaal van de zon te kunnen genieten. Door de hoge bomen verdwijnt het licht namelijk sneller. Aan het einde van het langwerpige zwembad werd nog een paviljoen voorzien om overdekt zo lang mogelijk te kunnen genieten van het leven buiten. Dit paviljoen is eveneens zodanig vormgegeven dat het één mooi geheel vormt met de andere volumes.

 

Om een meer hedendaagse look te bekomen werden de bestaande nokken telkens afgeknot en de dakbedekking vervangen door zink. Dit materiaal werd ook op sommige gevels doorgetrokken wat het huis zijn strakke architectuur geeft. Tot slot wordt er een nieuwe gevelsteen toegepast om de woning een frisse uitstraling te geven temidden van de prachtige omringende natuur.